KIEMELT BERUHÁZÁSOK – Kampány

A kiemelt beruházások intézménye sok vitát váltott ki az elmúlt években.

Ezért a Civil Kollégium Alapítvány aktivistáiként elhatároztuk, hogy kezdeményezzük a kiemelt beruházásokról szóló törvény felülvizsgálatát.

Elfogadjuk, hogy ilyen státusra szükség lehet és a mindenkori államnak jogában áll ezzel a címkével ellátni és kivételesen kezelni egy-egy beruházást. Ám ez a gyakorlatban sokszor azt eredményezi, hogy az önkormányzatok hatásköre sérül, sem beleszólásuk, sem bevételük nem származik az ilyen beruházásokból. A települések lakói ilyen esetekben inkább elszenvedői, mintsem nyertesei a beruházásnak.

De nem csak az érintett települések lakóinak véleményét, érdekeit hagyják figyelmen kívül. Számos esetben a környezetvédelmi, örökségvédelmi szempontokat sem veszik figyelembe egy-egy beruházás esetén.

Megdöbbentő adat: az eredeti 2006-as törvényt  – mely az EU-s támogatással megvalósuló nagyberuházások számára könnyítette meg az engedélyek kiadását  –  ma már közel háromezer beruházás esetén alkalmazzák.

Az elmúlt években számtalan környezetromboló, a hazai műemléki örökséget vagy egy-egy település élhetőségét veszélyeztető kiemelt beruházás ellen tiltakoztak önkormányzatok, civilek. Szeretnénk megszólítani őket, hogy megismerjük véleményüket, álláspontjukat a kérdésben.

Ennek érdekében egy rövid kérdőívet készítettünk.

Kérjük, töltsétek ki az alábbi kérdéssort, hogy minél több szempontot  megismerve tudjunk fellépni a kiemelt beruházások rendezése ügyében!

Köszönjük, ha segítitek a munkánkat ebben a fontos ügyben!

 Itt írhatsz nekünk: kiemeltberuhazasok@cka.hu

Menü