Fontos kérdésekben hallatták a hangjukat az egri szegregátum, a Béke-telep csoportjának aktivistái az éves közmeghallgatáson. Szereplésük nyomán két fontos probléma megoldásához neki is látott az önkormányzat, ez pedig további tettekre sarkallja a közösséget.

A Béke-telep Akciócsoport tagjai aktív részesei voltak a november 29-én tartott közmeghallgatásnak Egerben. Négy kérdésben szólaltak fel. A helyi szabályozás nyomán mindenkinek, aki a lakosok közül fel akart szólalni a teremben, az ülés elején egy felszólalólapot kellett kitöltenie, melyen a neve, a címe és a kérdés témája szerepelt. A csoport tagjai a lakókörnyezetük javítása érdekében beszámoltak arról, hogy nem megfelelő a csapadékvíz elvezetése az utcákon, eső esetén áll a víz vagy befolyik a portákra. Kérték, hogy tegyen valamit az önkormányzat az illegális szemét lerakása ellen, illetve szállítsák el a felhalmozott hulladékot a telepről. Érdeklődtek a város új lakáspolitikai koncepciója felől, melyre korábban ígéretet tett a testület: rengetegen várnak sorban igénylőként szociális önkormányzati bérlakásokra. A negyedik felszólaló hölgy a Béke-telepen a már elkészült feljáró mellé új, akadálymentes rámpa építésére és játszótér kialakítására tett javaslatot.

A csoport tagjai szolidaritásukat és összetartozásukat kifejezve mindig felállnak, amikor csoporttagjuk kérdezett, és a Béke-telep Akciócsoport Eger táblát tartották a levegőbe. Ajándékot is vittek a képviselőknek: a Béke-telep utcáiról 8-8 képet, amelyek jól mutatják a városrész állapotát. Ennek hatására a közmeghallgatás végén felszólalt egy független képviselő, hogy kéri a bérlakások listáját. A csoport tagjai kevés kérdésükre kaptak választ a helyszínen, a többi választ a testület 15 napon belül írásban küldi meg.

Részvételüket sikeresnek élték meg és lendületet kaptak ahhoz, hogy tovább foglalkozzanak helyi ügyeikkel. Ezekhez több segítő felajánlást is kaptak az ülés után. Ráadásul a következő napokban a városgondozásért felelős vállalat begyűjtötte az illegálisan lerakott szemetet, és elkezdték kiásni a közterületi árkokat a csapadékvíz elvezetésére. Így a kérések közül kettő teljesült – legalább is a következő időszakra vonatkozóan.

A közmeghallgatást az Eger Televízió élő adásban közvetítette. A csoport tagjai sajnálják, hogy a vágott beszámolóba a felszólalásukkal kapcsolatban csak az alpolgármesterpolgármester kissé kioktató válasza került be.

A csoport képes beszámolója.

Menü