Ideális képviselő kampány

A beleszólok.hu oldal azért született, hogy bemutassuk, hogyan lehet valaki aktív állampolgár a saját településén vagy országos ügyekben. Hogyan formálja a közügyeket és érvényesítse közössége érdekeit. Ennek egyik fontos fordulópontja az önkormányzati választás. A települési képviselőtestületek és polgármesterek megválasztása kapcsán segítünk abban, hogy hogyan tudtok felelős állampolgárként cselekedni, felhívni a figyelmet a számotokra fontos ügyekre. Ahhoz, hogy jó döntést hozzunk a választások alkalmával nemcsak az a fontos, hogy számunkra szimpatikus embereket válasszunk a testületekbe. Érdemes tudnunk, hogy, mit várhatunk el tőlük, mi a feladatuk, milyen elvárásaink lehetnek a munkájukkal kapcsolatban, illetve milyen lehetőségeink vannak a számonkérésre.

2019 szeptember 13. és október 13. között helyi példákkal mutatjuk be, hogy milyen eszközökkel kötelezhetnek el civil közösségek helyi képviselőket az ügyeik mellett és hogyan érdemes megfogalmazni az elvárásaikat.

Az Ideális Képviselő

Kézikönyv jelölteknek, képviselőknek és állampolgároknak

E kézikönyv célja, hogy egy olyan modellt mutasson be, amely megjeleníti, segíti az önkormányzati képviselő munkáját, és a lakosság számára megkönnyíti az eligazodást az önkormányzatiság labirintusában. A kiadvány elsősorban az állampolgárokat szólítja meg, de valójában a közélet minden szereplőjéhez szól!

Jó olvasást és a közügyekben való sikeres együttműködést kívánunk!

Az Ideális Állampolgár

Részt vesz a közélet formálásában!

A munka és a magánélet terhei mellett fárasztónak tűnhet még a közéleti dolgokkal is foglalkozni. Enélkül azonban nem tudjuk felelősen formálni saját életünket sem. Tökéletes állampolgárnak lenni szinte lehetetlen, de törekedhetünk rá. Hogyan? Összeszedtünk pár javaslatot.

Választási kisokos

Mire szavazunk az önkormányzati választásokon?
Mennyi ajánlást kell gyűjteni?
Ki szavazhat az önkormányzati választásokon? – Kinek van választójoga?
Hol szavazhatok – mi történik, ha elutazom?
Hogyan kérhetek mozgóurnát?
Mi számít jogsértő kampánynak?
…és még sok további kérdéssel is foglalkozunk.

Zöld minimum

Budapesten éghajlati, környezetvédelmi és egészségügyi vészhelyzet van. Egyre több a környezetterheléssel összefüggésbe hozható megbetegedés, gyakoribbak az időjárási szélsőségek, köztük a tartós hőség.

civil szervezetek azt követelik a budapesti főpolgármester-jelöltektől, a kerületi polgármester-jelöltektől és a kerületi képviselőjelöltektől, hogy megválasztásuk esetén mandátumuk teljes időszaka alatt minden tőlük telhetőt tegyenek meg az alábbiak érdekében.

Menü