A kerepesi fórumot, az ország első ilyen jellegű lakossági képviselőjelölti fórumát az aHang által összefogott civil aktivisták szervezték. Civil polgárok, önkéntesek működtek együtt a közös cél érdekében család, háztartás és munka mellett extra energiaráfordítással, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül. Olyan emberek szervezték ezt az eseményt, akik tovább akartak lépni és tevékenyen hozzájárulni a 2021. évi előválasztás, majd a 2022. évi parlamenti választások sikerességéhez. Mindnyájunk számára egyértelmű, hogy erőfeszítés nélkül nem lehet kormányt váltani, szebb és reménytelibb jövőt építeni a gyermekeinknek, az unokáinknak, a majdani önmagunknak.

Elsődlegesen a képviselő-előjelöltekkel vettem fel a kapcsolatot és személyesen egyeztettünk a terveinkről, hogyan tudunk nekik segíteni, mely pontokon látnak nehézségeket az előválasztási kampány során. Szerencsére az előjelöltek mindegyike nagyon nyitottan és készségesen fogadta a megkeresésünket, annak ellenére, hogy „csak civilek” vagyunk. Az egyeztetések során egyértelművé tettük, hogy pártatlanul állunk a jelöltekhez, nem torzítjuk a versenyt semmilyen módon.

Létrehoztunk egy Facebook oldalt Ellenzéki előválasztás, Pest megye 6. számú választókerület néven, ahol a látogatók képet kaphatnak az előjelöltekről, illetve tájékozódhatnak az előválasztással kapcsolatos eseményekről, fontosabb időpontokról. Ezzel párhuzamosan kialakult a képviselői előjelölti fórum ötlete, ami először egy nagyobb szabású, több állomásos road show-nak indult, amivel az előjelölteket elvihettük volna a választók közvetlen közelébe, de sajnos az idő rövidsége miatt nem fér bele kettőnél több állomás. Az ötlet letisztulását követően helyszínt kerestünk, ami különösen nehézkes egy olyan világban, ahol mindenki tart a kormánypárt haragjától és annak következményeitől. Szerencsére a Royal Station, Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpont Kerepesen nem ezek közé tartozik, így az első lakossági fórum helyszínéül egy nagyon színvonalas termet sikerült kibérelnünk, így kellemes és barátságos környezetben tarthattuk meg az első képviselőjelölti lakossági fórumot.

Ezt követően a jelöltekkel együttműködve elindult a plakáttervezés, illetve az egyéb szükséges peremfeltételek megteremtése, pl. alkalmas moderátor felkutatása, technikai feltételek megteremtése stb. Bár a választókerület mindhárom képviselő előjelöltje meghívást kapott, és a szervezés során folyamatos volt az egyeztetés közöttünk, ennek ellenére két képviselő előjelölt tudott megjelenni az eseményen, Simon Erika és Hohn Krisztina, akik rendkívül felkészültek és lelkesek voltak, így egy nagyon színvonalas politikai beszélgetésen vehettek részt a jelenlévők.

A szervezés elején népes, 200 fő körüli érdeklődő közönségre számítottam, bár kollégáim már akkor próbálták lehűteni lelkesedésemet, hogy 50 főnél több résztvevőre ne számítsak, mivel nagyon nehezen lehet az embereket megmozdítani, amihez társul a rendszer figyelő tekintetétől való rettegés. A rendezvényt megelőző napokban a Facebook kommenteket olvasgatva már a teljes érdektelenségtől való félelem uralkodott el rajtam. Ezen átlendülve azzal nyugtattam magam, ha más nem, hát megtartjuk a fórumot a kameráknak, így aki mégis kíváncsi rá, megnézheti a felvételt. A rendezvény napján, a torkomban gombóccal érkeztem a helyszínre. Abban a pillanatban, amikor megláttam az első embert a teremben helyet foglalni, könnybe lábadt a szemem. Aztán jöttek még többen, fiatalok és idősebbek egyaránt. Ekkor már azt éreztem: érdemes volt. Az elő közvetítést 50 fő felett nézték az esemény alatt, és további 50 fő volt személyesen jelen. Aznap estére már 4000 felett volt a videót megtekintők száma és természetesen megérkeztek a kormánypárt trolljai is, amit kifejezetten bóknak fogtam fel, mivel ez azt jelenti, zavarjuk őket. Jelenleg 9000 felett jár a megtekintések száma.

A képviselőknek feltett kérdéseket a civilek saját köreikben gyűjtötték össze, majd azokat átnézve sorrendet állítottunk fel. A kérdések alapvetően a polgárok mindennapjait érintő témákra vonatkoztak, viszont itt kifejezetten tartózkodtunk a napi botrányok tárgyalásától. A kérdések összeállításának egyik szempontja volt, hogy teret adjunk a jelöltek személyes bemutatkozásának. Ezt követően a helyi és önkormányzati ügyek taglalását tekintettük fontosnak, végül és nem utolsó sorban a Közös Alap programja (https://kozosalap.hu/) mentén haladva tettünk fel kérdéseket, melyek különböző társadalmi rétegek problémáinak széles spektrumát lefedik.

Nagyon örültem, hogy a közönség soraiból számos nagyon színvonalas, érdekes és elgondolkodtató kérdést érkezett. Olyan kérdés is elhangzott, amely a jelenlevő Előválasztási Bizottság tagjait is meglepte, így további lépésekre sarkallta őket, tehát ez is bizonyítja, mennyire fontos a kommunikáció és az együtt gondolkodás, továbbá mennyit veszít az ország azzal, hogy a polgárait nem tekinti felnőtt embereknek, partnernek, és a valódi társadalmi egyeztetés rendszerint elmarad.

Nagyon pozitív tapasztalat, hogy 5−6 fős csapat tagja, akiki azelőtt egyáltalán nem ismerték egymást, olyan szervezetten és fegyelmezetten tudtak együttműködni, hogy néhány cégvezető is örömét lelné benne. Mindezt csupán azért, mert mindannyian ugyanazt akarjuk, mert hoztunk egy döntést és mindent megteszünk a cél érdekében. A köztünk levő összehangot és elszántságot látva teljesen egyértelmű, miért tart a kormány a civil szervezetektől és azok támogatásától.

Örömmel töltött el, hogy a résztvevők mindegyike hozzájárult a sikerhez azzal, amivel tudott. Az elő közvetítéshez szükséges technikai eszközöket az egyik képviselő előjelölt biztosította. Egyéb civil csoportok is mellénk álltak, pl. a Tabumentes Magyarország, az ő soraikból került ki a moderátorunk. Az aHang pedig marketingfelületet biztosított a számunkra.

Hamarosan megrendezésre kerül a vitafórum szeptember 14-én 18 órai kezdéssel a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központban. Ezt a rendezvényt egy nagyon impozáns és modern környezetben fogjuk lebonyolítani mindhárom képviselőjelölt részvételével. Természetesen ezt az eseményt is élőben lehet majd követni a Facebook-on. Az első fórum szervezése és lebonyolítása során szerzett tapasztalatokat beépítve egy lendületesebb, fiatalosabb, de ezzel együtt egy magas politikai színvonalat képviselő beszélgetésre számíthatunk.

Hiszem, hogy a demokrácia és a szabadság vágya mindenkinek olyan elemi része, mint az életösztön. Célunk eljuttatni a hírt minél többekhez, hogy egy évtized után a demokrácia lehetőségét ismét a kezünkbe kaptuk és rajtunk áll, élünk-e vele. Ezért a csapatunk erőn felül mindent megtesz a jövőben is azért, hogy sikeres legyen az előválasztás.

Mindenkit arra biztatok, aki érez magában elszántságot, erőt, dühöt, reménytelenséget, vegyen egy mély levegőt és gondolja át hol és hogyan tud segíteni. Az előválasztáson minden segítőre szükség van, hogy a szavazás tisztaságát és legitimitását tudjuk garantálni.  Csak pár óra segítség és elmondhatjuk, megtettük, amit megkövetelt a haza. (https://ahang.hu/onkentes-toborzo/)

Folytatjuk…!

Egy elszánt aHang civil önkéntes

Menü