A pomázi közmeghallgatások pontos tükrét adják a településen uralkodó politikai helyzetnek, az antidemokratikus irányításnak. A három ciklus óta a posztján lévő polgármester szisztematikusan építi le a kommunikációt a lakossággal és hallgattatja el az ellenzéki képviselőket. Kötelező minimumként bár megrendezik az eseményt, de azon az évente egyszeri, ráadásul 14 órakor kezdődő eseményen csak és kizárólag a következő évi költséggel kapcsolatban lehet kérdéseket feltenni, az ellenzéki képviselők pedig nem szólalhatnak meg, még a nekik feltett kérdésekre sem válaszolhatnak.
 
Hardi Péter ellenzéki képviselő jogorvoslatot kér ez ügyben a kormányhivataltól, amely „segítséget nyújtott” a polgármesternek a jogszabályok helyes értelmezése érdekében. Erről értesítették a képviselőt is. Ennek tudatában a következő közmeghallgatáson ismét szólni kívánt, de ismét nem kapott rá lehetőséget. Megemlítette a polgármester, hogy tud a leveléről, szerinte a képviselő „átverte” a kormányhivatalt, de a pomázi vezetők felvilágosították őket.
Ezután Hardi Péter közérdekű információ-szolgáltatás keretében kérte a jegyzőt a levelezés kiadására. A jegyző válasza az volt: forduljon a kormányhivatalhoz, ők az ügy gazdái. A kormányhivatal a képviselő kérdésére válaszolva megírta, hogy nincs új dokumentum, ők egyetlen „segítő” levelet írtak a polgármesternek…
 
A tavalyelőtti közmeghallgatáson egy felkészült hozzászóló csak annyit kért, hogy a jegyző igennel és nemmel válaszoljon a többek között a közmeghallgatás helyi gyakorlatáról szóló kérdésekre, de még az így kikényszerített beismerés után sem adtak lehetőség szabad témafelvetésre, a szokásjogra hivatkozva a törvénnyel szemben. Problémás dolgokról továbbra sem lehet információkat szerezni, érdemi párbeszédet folytatni.
 
A pomázi közmeghallgatást levezénylő polgármester és jegyző többféle módon is nevetségessé, súlytalanná teszi ezt a települések életében fontos eseményt: személyeskedik azokkal a lakosokkal, akik konfrontálódnak velük, számokkal utalnak bizonyos törvényekre, amelyeket a helyszínen kevesen tudnak értelmezni, feloldani.
Felkészülni a meghallgatásra, még ha lenne is értelme, szinte lehetetlen, mert a kitűzött időpont előtt egy-két nappal hozza nyilvánosságra az önkormányzat a következő év költségvetésének tervezetét – ahogy már említettük: az egyetlen dolgot, amiről kérdéseket lehet feltenni.
 
Nem csak az ellenzéki képviselők számára szánják a biodíszlet szerepét a pomázi közmeghallgatások levezénylői. A tavalyi meghallgatáson élő kellékekkel töltötték fel a lakosok számára kikészített széksorokat is: az önkormányzat által kiírt pályázatokon rendre taroló Netrax építő cég munkásai munkaidejük lejártáig ültek kabátban a közmeghallgatáson.
 
A helyi civilek évekig próbáltak élni jogaikkal ezeken az eseményeken: pl. valódi kérdéseket tettek fel – mára elfogyott a türelmük. Épp ezért a Közösen a Városunkért Egyesület alternatív közmeghallgatásokat tervez, legközelebb a helyi közlekedés témájában tartanak eseményt, ennek hírét és eredményét saját csatornáin (pl. a Pomázi Cseresznye című lapban) fogják terjeszteni – a két helyi tévécsatornán és szintén két lapban politikamentes hírrel sincs esélyük bekerülni.

Menü