Részvétel Hete 2023 – Budakalász

2023. október 7.
Civil Séta Budakalászon

A CivilKalász Egyesület Civil Sétára hívta a budakalásziakat a Részvétel Hete 2023 eseménysorozat keretében.

A budakalászi Civil Sétán 12 érdeklődővel járták végig a séta útvonalát a szervező CivilKalász aktivistái. A résztvevők között nemcsakkalásziak, de Budapestről (a III. és XIV. kerületből) érkezők is voltak, akik kíváncsiak voltak a kisvárosban élők érdekérvényesítésének eszközeire és lehetőségeire. A helyi ügyek mellett megosztották egymással nemcsak a hasonló problémákat, de a civilek céljainak eléréséhez sikeresen használható technikákat is, így segítve egymást a hatékony érdekérvényesítésben.

A séta tíz állomást érintett a településen. Legnagyobb sikere a bemutatott helyszínek közül, talán a Gyalogbusznak volt. A Gyalogbusz program 2021 őszén indult Budakalászon az iskolakezdéssel egy időben. Célja és lényege az, hogy ahelyett, hogy a gyerekeket a szülők egyesével és autóval szállítanák reggel iskolába, csoportosan, szülői kísérettel, sétálva jussanak el oda és haza is. A kezdeti időszakhoz képest folyamatosan nő nemcsak a Gyalogbusszal iskolába járó gyerekek száma, de az önkéntesnek jelentkező „sofőrőké” is. A Gyalogbusznak menetrendje van és állomásai, mindenféle események kapcsolódnak hozzá, és Budakalászon ma már sokkal menőbb azzal iskolába járni, mint autóval. 

A legnagyobb felháborodást a sétán az óvoda ügye váltotta ki. A Vasútsori óvoda bezárása után az önkormányzatnak nem sikerült pályázati forrást szereznie az új óvoda építésére, ezért a területet a Katolikus Egyháznak adták át, így azon egyházi óvoda épül a korábbi, önkormányzati helyett.

A sétát közös beszélgetés zárta a Kálvárián, mert a leendő Civil Házba sajnos csak kísérettel, rövid látogatásra lehetett bejutni, annak balesetveszélyes állapota miatt. Ez is egy olyan ügy, amiért más budakalászi civil szervezetekkel együtt küzdenek a CivilKalász aktivistái, akik a beszélgetésen pogácsával és lekváros süteménnyel látták vendégül a jelenlévőket.

Bár a sétára végül nem jöttek el annyian, mint azt a szervezők remélték, mert a városban aznap sok különböző rendezvény volt, ami megosztotta a részvevőket. A regisztrációs lapot öten töltötték ki, a Facebook eseményre 37-en reagáltak, azonban az eseménnyel kapcsolatos bejegyzéseket több mint 1600-an látták és az aktivitások száma is 110 volt. Ezért elmondható, hogy a szerény részvétel ellenére a kampány során sikerült mégis sok embert elérni, így az esemény sikeresnek bizonyult.

Az esemény megszervezését a CKA – Civil Kollégium Alapítvány Fókuszban a Helyi Demokrácia / Putting Local Democracy in Focus (ECAS -01104626) programja támogatta.

  Az esemény az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg.

Menü