Részvétel Hete 2023 – Budakalász

2023.10.05, 13:00

Közös tudástár találkozó – Szülők és pedagógusok a helyi gyerekközösségekért Szervező: Gömbösné Hideg Viktória, dr. Joósz Diána szülők Társszervező: CKA

Budakalászon sajátos nevelési igényű gyerekek szülei szerveztek pedagógusok és oktatási szakemberek közreműködésével Közös tudástár találkozót a Részvétel Hete 2023 eseménysorozat keretében. 

A helyi pedagógusok számára meghirdetett szemléletformáló, közösségépítő és módszertani program az egyénre szabott SNI-támogatások megszervezéséhez elengedhetetlen szülői részvételt, és az ezt támogató szülői-szakmai közösségek építésének fontosságát állította fókuszba.

Az eseményen mintegy 110 helyi pedagógus és szakember vett részt, ami egyértelmű jele annak, hogy a helyi intézmények fontosnak tartják az SNI-támogatás méltányos megszervezéséről való közös gondolkodást.

Az esemény résztvevői egyetértettek abban, hogy a közoktatás rendszerszintű szakmai hiányosságai miatt az állandó segítségre szoruló, sajátos nevelési és oktatási igényű gyerekek ellátása és integrációja külső szakmai és szülői segítség nélkül gyakorlatilag elképzelhetetlen. Ennek a szemléletmódbeli változásnak is köszönhető, hogy a gyerekek iskolai életében fontos szerepet játszó szülői részvétel és bevonódás fogalma tartalmában sokat változott az egész világon az elmúlt évtizedekben. A gyakorlati tapasztalatok egyértelművé tették, hogy a közoktatásban az SNI-gyerekek számára az egyetlen esélyt a szülők, pedagógusok és szakemberek hatékony és folyamatos együttműködése, és a helyi szülői-szakmai közösségek létrehozása jelentheti mindaddig, amíg rendszerszintű változásokkal és célzott beruházásokkal a sajátos nevelési igényű gyerekközösségek helyi oktatási igényeit is figyelembe vevő megoldások születnek.

A szervezők bíznak abban, hogy a program és a meghívott szakember (Farkas Edit gyógypedagógus) több – inkluzív iskolák, neurodiverzitás, atipikus fejlődés, autista és ADHD-s tanulók – témát is érintő előadása megerősítette a pedagógusokat a mindennapi munkájukban már alkalmazott jó gyakorlatok használatában, az előadást követő csoportbeszélgetés pedig abban, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal, a megoldások keresésében számíthatnak a helyi szülői-szakmai közösség támogatására.

Az együttgondolkodás eredményeképpen további célokat és támogatási igényeket is megfogalmaztak a résztvevők: 

  • SNI-protokoll kidolgozása tankerületi együttműködéssel, 
  • módszertani képzés (tankerületi vagy pályázati finanszírozással), 
  • fejlesztő- és tanórai oktatást támogató eszközök (tankerületi vagy pályázati finanszírozással),
  • pedagógiai asszisztensek, szemléletformáló programok, stb. (tankerületi vagy pályázati finanszírozással),

A tartalmas és jó hangulatú program az intézményi kapcsolatok megerősítésével és a közös célok érdekében történő rendszeres egyeztetési szándék kinyilvánításával zárult. 

Az esemény megszervezését a CKA – Civil Kollégium Alapítvány Fókuszban a Helyi Demokrácia / Putting Local Democracy in Focus (ECAS -01104626) programja támogatta.


 

Az esemény az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg

     

Menü