Részvétel Hete 2023 – Debrecen

 1. október 5.
  Miért megyünk, miért maradunk?

Debrecenben beszélgetéssorozatot kezdeményezett a Debreciner (Együtt Debrecenért Egyesület) a helyiek kétirányú migrációjának témakörében, az első alkalomra a Részvétel Hete 2023  eseménysorozat keretében került sor.

Debrecen az ország gazdaságilag dinamikusan fejlődő nagyvárosa, melynek meghatározó intézménye a Debreceni Egyetem, de azon kívül is rengeteg a program és lehetőség a városban élő fiatalok számára. Mégis általános tapasztalat, hogy sokan csak ugródeszkaként használják a várost, az egyetem elvégzése után elköltöznek, és többségük soha nem is tér vissza.

Az egyesület tagjai arra keresték a választ a rendezvényen, hogy milyen tényezők késztethetik maradásra vagy éppen távozásra az itt felnövekvő generációkat, miért választják pályakezdő fiatalok Debrecent a karrierépítésük helyszínéül, míg másokat milyen okok csábítanak máshová.

Az ún. World Café módszer innovatív részvételi, együttgondolkodási és beszélgetési technikájával igyekeztek megismerni a résztvevők motivációit és a döntési stratégiáik mögött meghúzódó indokokat. Hogy mi ösztönözhet egyeseket távozásra, míg másokat maradásra, de azt is szerették volna feltérképezni, hogy mi mindenen lehetne változtatni annak érdekében, hogy Debrecen vonzóbb hely legyen a fiatalok számára, és ebben mekkora és milyen szerepe lehet a szóban forgó generációnak.

A résztvevők örömmel és aktívak vettek részt a közös beszélgetésben, így valóban sikerült együttgondolkodni. A “Miért megyünk el?” kérdés több szempont mentén számos újabb kérdést szült:

 • Mi a tapasztalat, ez inkább országos vagy városi jelenség?
 • Akik elmennek soha nem térnek vissza, vagy egy bizonyos idő után hazajönnek?
 • Milyen tényezők miatt mennek el az emberek?
 • Melyik városba/országba mennének el a résztvevők? 
 • Debrecennek van-e megtartó ereje, és ha igen, mi az? Mit lehet szeretni benne?

 Az elvándorlás okaiként elsősorban a következő tényezők fogalmazódtak meg: 

 • Nyugat-Európában könnyebb a megélhetés, magasabbak a jövedelmek.
 • Nagyobb az igényekhez igazodó, tematikus kulturális programok kínálata.
 • Több a lehetőség és nagyobb a szabadság a saját események megszervezésében és az azokon való részvételben.

A szervezők úgy tapasztalták, hogy a téma nagyon komplex, a szempontok pedig rendkívül szubjektívek. Az eredményeket nagymértékben befolyásolja a válaszadók kora, személyisége, szociális háttere és elhelyezkedési lehetőségei a városban vagy azon kívül. 

Akik elmennének, előbb vagy egy másik magyar várost próbálnának ki (Budapest, Szeged és Sopron neve is felmerült), vagy egyenesen külföldön próbálnának szerencsét (Hollandia, Írország, Finnország és az Amerikai Egyesült Államok hangzott el legvonzóbb úti célként).

Akik maradnának, elsősorban a város méretét (nem túl nagy, de nem is kicsi), a helyiek barátságosságát és a számos vendéglátóhelyet (Ibolya Söröző) említették szempontként. 

A sikeres első alkalmat a tervek szerint újabbak követik majd. A beszélgetéssorozat folytatásának nem titkolt célja a fiatalok bevonása a Debreciner közösségébe, a közösségé pedig a közösségi várostervezésbe, Debrecen vonzerejének – a részvételiség eszközével történő – alakításába.  

Az eseményt a CKA – Civil Kollégium Alapítvány Fókuszban a Helyi Demokrácia / Putting Local Democracy in Focus (ECAS -01104626) programja támogatta.

 

Az esemény az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg.

Menü