Részvétel Hete 2023 – Gyál

2023. október 1. és október 8.
Civil Séta Gyálon – 1.0 és 2.

Az Eleven Közösségekért Egyesület két Civil Sétát is szervezett Gyálon a Részvétel Hete 2023  eseménysorozat keretében.

Az első gyáli civil sétára ellátogató mintegy 30 érdeklődő a Határ – Wesselényi – Vecsési – Liszt Ferenc útvonalon ismerkedhetett meg a gyáli civilek által felkarolt helyi ügyekkel. Az első szakaszon az ipari park és az összekötő út története került terítékre. Megtudhattuk, hogy a helyiek kálváriája akkor kezdődött, amikor megtudták, hogy az összekötő út valójában nem az ő utcájuk forgalmának csökkentésére épül, hanem a tervezett ipari park kiszolgálására. Félő, hogy egy ekkora útberuházás a jövőben nem csak egy 236 000 négyzetméteres ipari parkot fog kiszolgálni, így a forgalom tovább növekszik majd, ami megint a városra zúdul. És bár van ígéret egy telepített kiserdőre a lakóövezet és az ipari park közé, a helyiek ebben kevéssé bíznak. Elmesélték azt is, hogyan értesültek a tervezett beruházásról, milyen kutatásokat, levelezéseket és tárgyalásokat folytattak a döntéshozóval, hogy egyáltalán képbe kerüljenek, és hogy mi az, amit legalább részeredményként sikerült elérniük a kiemelt beruházásként épülő Magna csarnok zajhatásainak enyhítése érdekében. A nemrég átadott összekötő útnál közös kiállásként 2 molinóval jelezték a séta résztvevői, hogy kertvárost akarnak és nem ipari parkot. 

A séta utolsó szakaszán a helyiek közlekedés problémáiról esett szó, így az 578-as buszjárat módosításának küzdelmeiről, amelyben a közösség eredményeket ért el ugyan, a polgármester által megígért buszmegálló azonban azóta sem valósult meg. Ezért egy álbuszmegállóval üzenték meg a civilek, hogy hová kellene az igazi. 

A séta nagy érdeklődés mellett, jó hangulatban hozta össze a település különböző részein élőket, megismertetve őket egymás gondjaival, nehézségeivel.

A második alkalom kisebb érdeklődés mellett, nagyjából 10 résztvevővel a Gyál Millenniumi park Madárbarát kerjétől indult, amelyet a helyi önkormányzat azért vett nemrég helyi védettség alá, hogy a helyi kiserdő beruházási területéről fel tudja oldani a védettséget. Megnéztük milyen természetvédelmi oltalomra érdemes értéket találunk a parkban, de csak az Eleven Gyál 2018-ban megtartott beszélgetős fórumainak emlékeit sikerült felidézni. 

A séta következő állomása a Kolozsvári utca volt, ahol korábban járdaszínezéssel hívta fel a közösség a figyelmet a gyáli járdák kritikus állapotára, és bár ezen a szakaszon történt felújítás, máshol azóta sem. A következő állomás a Munkácsy sarok volt, ahol a közvilágítás ügyét idézték fel az egyesület tagjai, mesélve a fénymérésről és annak következményeiről. A Bajcsy-Zsilinszky utcához érve megtudhattuk, hogy a régi rendőrségi épület is az egyik lehetséges helyszíne volt az idősotthon beruházásnak, mégis a helyi Kiserdőbe tervezett változatot fogadta el az önkormányzat, ami így egy természetvédelmi oltalom alatt álló területen épülne meg.

Továbbhaladva egy szintén régebben átfestett, azóta sem felújított járdaszakaszon, majd egy az Eleven Gyál aktivistái által felújított útszakaszon haladt a séta. A Pozsonyi utcába érve a „Vakrandi” helyszínéről emlékeztünk meg, ahol annak idején a közvilágítási akció szlogenjei először kerültek kihelyezésre: “Se lámpa, Se járda, Se látni, Se járni”! És bár a gyáli önkormányzat határozatot hozott a közvilágítási programjában a további lámpatestek felhelyezésére, ezek a mai napig sem kerültek fel az oszlopokra. 

Az Erdősor utcában megnézhettük a Kiserdő sokat megélt információs tábláit, melyeket az önkormányzat többször is eltávolított az eredeti helyükről. Nemcsak a táblákat, a padokat, a fedett homokozót, de még az egyik lakos által készített szemeteseket sem tűrte meg a hatalom abban a Kiserdőben, amit a helyiek – ezekkel a tárgyakkal is kifejezve az igényüket – pihenésre, rekreációra, közösségi eseményekre szeretnének használni. Az erdőn át elsétáltunk a tervezett idősotthon miatt kivágásra ítélt területre, ahol rengeteg tölgyfamagoncot találtunk. 

A séta utolsó állomásán, az Erdei Focipálya Közösségi Térbe helyszínén forralt bor és pogácsa várta a szeles időjárás ellenére is kitartó sétálókat. Itt az egyesületi tagok beharangozták a tavaszi tölgyfamagonc örökbefogadási-programot, amihez oklevél kíséretében locsolókannákat fognak átadni az örökbefogadóknak. Fontos momentum volt még a Kiserdő Vendégkönyv kihelyezése, amiben a látogatók a Kiserdőhöz fűződő élményeiket tudják megosztani egymással, végül pedig  közös kiállással fejezték ki a résztvevők az erdő beépítésével kapcsolatos álláspontjukat: „Erdőbe betont? Nem!”

Az eseményt a CKA – Civil Kollégium Alapítvány Fókuszban a Helyi Demokrácia / Putting Local Democracy in Focus (ECAS -01104626) programja támogatta.

 

  Az esemény az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg.

 

     .           .   .        

Menü