Részvétel Hete 2023 – Miskolc

  1. október 1.

Találkozzunk személyesen! – Borsod24

A Borsod24 a Régiségvásárra települt ki Miskolcon, hogy a Részvétel Hete 2023 eseménysorozat keretében személyesen találkozzon az olvasóival.

A Borsod24 immár ötödik éve hiteles forrás Borsod-Abaúj-Zemplén megye információra vágyó lakóinak. Az online hírportál eddig is fontosnak tartotta, hogy időről-időre találkozzon az olvasóival, ezért határozott úgy, hogy a Részvétel Hetén kiköltözik a miskolci főutcára, hogy a minden hónap első vasárnapján megrendezett Régiségvásáron meghallgathassa a miskolciakat. A szerkesztőség tagjai különböző elképzelésekkel érkeztek az eseményre, de arra egyikőjük sem számított, hogy a rendezvényük minden képzeletet felülmúló sikert arat. 

A kitelepülés négy órája alatt egy percig nem unatkozott a stáb, folyamatosan érkeztek az érdeklődők, közel 100 emberrel sikerült érdemben is beszélgetni. De a legnagyobb örömöt talán mégis az jelentette, hogy az emberek nem csupán a szerkesztőség tagjaival, de egymással is szóba elegyedtek. Pezsgő társasági élet alakult ki a Borsod24 sátránál, ahol láthatóan kicsik és nagyok is jól érezték magukat. Sokan kifejezetten azért érkeztek, hogy személyesen is megismerhessék azokat, akiknek az írásait szívesen olvassák napról-napra, hogy átbeszélhessenek velük egy-egy cikket, hozzáfűzve a saját élményeiket és véleményüket. Akadt olyan látogató is, aki komoly listával érkezett, amelyben felsorolta az összes számára fontos témát, amelyeknek szerinte ott a helyük a portálon. Az volt az általános tapasztalat, hogy a miskolciak szeretnének egymással többet beszélgetni és keresik azokat a platformokat, ahol végre személyesen megvitathatják a közvetlen környezetüket érintő, legégetőbb problémákat. Így szóba került például a diósgyőri vár ügye, a turizmus helyzete és a szegregáció. Kiderült, hogy a nyugdíjas korosztály számára a tömegközlekedésen kívül a fiatalok kilátásai a legaggasztóbbak, és nagy empátiával fordulnak a fiatalabb generációk felé. 

Az esemény sikere egyértelműen azt jelzi, hogy Miskolcon is sokkal több olyan rendezvényre lenne szükség, ahol az állampolgárok megbeszélhetik egymással közös vagy éppen egyedi problémáikat. Mert ez nem pusztán abban segít, hogy a szűkebb és tágabb környezetünk jó irányban változzon és fejlődjön, de a magukra hagyottság nyomasztó érzését is csökkenti. Az Állampolgári Részvétel Hete tehát azért is hiánypótló eseménysorozat, mert mindannyiunk – a programokat szervezők és az azokon résztvevők – számára is azt üzeni, hogy nem vagyunk egyedül. 

Az eseményt a CKA – Civil Kollégium Alapítvány Fókuszban a Helyi Demokrácia / Putting Local Democracy in Focus (ECAS -01104626) programja támogatta.

.   Az esemény az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg.

Menü