Részvétel Hete 2023 – Szolnok


2023. október 6.
Lépjünk kapcsolatba! –  Szol24 

A Szol24 a Hild térre települt ki Szolnokon, hogy a Részvétel Hete 2023 eseménysorozat keretében személyesen találkozzon az olvasóival.

Az október 6-i pénteken a Szol24 munkatársai azzal a céllal érkeztek Szolnok egyik legforgalmasabb csomópontjára, hogy minél több járókelővel beszélgethessenek arról, mely témák érdeklik őket leginkább Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A Szol24 életében ez volt az első alkalom, hogy kilépett az online térből és személyesen találkozott az olvasóival, akik megismerhették a szerkesztőség tagjait. 

Nagy meglepetésre már a kipakolás ideje alatt érkezett néhány érdeklődő, akik – mint utólag kiderült – az előzetes beharangozóknak (Facebook-esemény és cikk) köszönhetően keresték fel az eseményt. A délután további részében is sikerült sok olvasóval beszélgetni, akik a biztató szavakon túl örömmel osztották meg a szerkesztőség tagjaival a véleményüket Szolnokról és a térségről. Számos izgalmas téma került terítékre és rengeteg ötlet, javaslat hangzott el azzal kapcsolatosan, hogy miről olvasnának szívesen a jövőben a hírportálon. Kiderült, hogy az egyre romló közbiztonság, a kulturális és zenés programok hiánya vagy az idős emberek magánya olyan témák, melyekkel eddig méltatlanul keveset foglalkozott a szerkesztőség, pedig igény volna rá.

Az esemény kapcsán egyértelműen kijelenthető, hogy az olyan fórum jellegű találkozásokra, mint az Állampolgári Részvétel Hetéhez kapcsolódó alkalom is volt, igenis szükség van. Az állampolgárok szeretnének beszélgetni a helyi ügyekről és hatalmas igény mutatkozik arra, hogy megoszthassák tapasztalataikat és beleszólhassanak a saját és környezetük életének alakításába. Kellemes meglepetés volt a középiskolás korosztály aktivitása és tájékozottsága, öröm volt megtapasztalni, hogy az új generációt valóban foglalkoztatja a jövő, a környezetvédelem és a közügyek. Az ő álláspontjukat azért is különösen fontos megismerni, mert Szolnokon is óriási probléma a fiatalok elvándorlása. A legtöbben már a középiskolát követően elhagyják a megyét és később máshol alapítanak családot. Ennek nyilván összetett okai vannak, melyekkel a hírportálon már sok cikk foglalkozott, de ezek a beszélgetések egészen új megvilágításba helyezték ezt a szomorú tendenciát. Az eseménynek hála, két szolnoki civil szervezettel is sikerült felvenni a kapcsolatot, akinek a képviselői személyesen keresték fel a szerkesztőséget a helyszínen. Megállapodás is született arról, hogy a jövőben kölcsönös együttműködés keretében szeretnék támogatni egymás munkáját. 

Összességében rendkívül hasznos volt a ,,Lépjünk kapcsolatba – Szol24″ elnevezésű esemény, amelyen közel 60 érdeklődővel sikerült személyesen is kapcsolatba lépnie a Szol24 újságíróinak.

Az esemény megszervezését a CKA – Civil Kollégium Alapítvány Fókuszban a Helyi Demokrácia / Putting Local Democracy in Focus (ECAS -01104626) programja támogatta.

  Az esemény az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg.

 

Menü