Részvétel Hete 2023 – Üllő

  1. október 8. 

Meglépjük! Civil séta a Gyáli patakért
Első üllői civil társalgó- Civil piknik

Az Üllő Te Vagy Egyesület a Gyáli patak megvédésére szervezett civil sétát, majd a séta végén egy piknik keretében közös gondolkodásra hívta a résztvevőket a Részvétel Hete 2023 eseménysorozat keretében.

Az Üllő Te Vagy Egyesület a Hosszúberekbe invitálta sétálni azokat az érdeklődőket, akik személyesen szerettek volna meggyőződni a Gyáli patak jelenlegi állapotáról. Az egyesület aktivistái 2018 óta foglalkoznak a patakszennyezés kérdésével, de a fotók és videók nem tudják úgy átadni a sokkoló “élményt”, mint amikor azt a saját szemünkkel látjuk. A séta fontos célja volt az is, hogy ne csupán Üllőről csatlakozzanak a patakért aggódók, de a szennyezés forrásának számító városból, Monorról is, amit a szervezők legnagyobb örömére sikerült is elérni. 

A sétán hallhattunk az egyesület korábbi tapasztalatairól, a bűzről, a mederkotrás hiányáról, az Üllőnél felhalmozódó szennyvíziszapról és a legutóbb kikért szennyezési adatokról is. A közérdekű adatigénylésben kikért 2021-2022-es adatok alapján a monori szennyvíztisztítóba érkező szennyvíz napi mennyisége 516 napon haladta meg a telep kapacitását, amit eredetileg 24.900 lakosra terveztek, miközben az ellátási területén – a KSH 2022-es adatai szerint – jelenleg 33.531 fő él. Az egyesület ezeknek a számoknak az alapján azt feltételezi, hogy az időről-időre a patakba kerülő szennyvíz a sajnálatosan alultervezett szennyvíztelep túlcsordulásának következménye lehet. A helyiek is ezt valószínűsítik, miközben a patak mellett élő idősebbek arról is meséltek, hogy szomorú látni a patak jelenlegi sorsát, hiszen gyerekkorukban még fürödtek és pecáztak benne, ami ma már elképzelhetetlen lenne. 

 

A sétát a Sport téren egy piknik zárta, ahol a résztvevőket együttgondolkodásra és közös beszélgetésre invitálták az egyesület tagjai. Bár a hűvös időjárás és az erős szél nem volt igazán vendégmarasztaló, a mintegy 16 fő részvételével egy alternatív, kifejezetten helyi ügyekre fókuszáló közmeghallgatás ötlete fogalmazódott meg, amit az egyesület még idén novemberben szeretne megtartani. 

Fontos továbbá egy akkreditált vízvizsgálati eredményt is felmutatni a döntéshozóknak a későbbiekben, ezért az Üllő Te Vagy Egyesület a pikniken hivatalosan is elindította a költségekhez szükséges adományok gyűjtését, amihez bárki csatlakozhat, akinek fontos a Gyáli patak jövője. 

Ez a vizsgálati eredmény lehet az alapja egy szakértők bevonásával elindított revitalizációs folyamatnak is, amiben a civilek hosszú távon számítanak a helyi döntéshozók együttműködésére.

A kitűzött célokat minden jelenlévő támogatta, és az adományával is hozzájárult a megvalósításához. A jó hangulatú esemény a játszótér és a focipálya közelségének köszönhetően közös játékkal ért véget, miközben a legaktívabb résztvevők, a gyerekek – a „jövő civil aktivistái” – még a jelenléti ívet is nagy lelkesedéssel írták alá.

 

Az eseményt a CKA – Civil Kollégium Alapítvány Fókuszban a Helyi Demokrácia / Putting Local Democracy in Focus (ECAS -01104626) programja támogatta.

Menü