Részvétel Hete 2023 – Vecsés

2023.
október 8.
Civil Séta Vecsésen 

Vecsésen Civil Sétára hívta a helyieket az Eleven Vecsés Csoportja a Részvétel Hete 2023 eseménysorozat keretében. 

Az Eleven Vecsés nyilvános civil sétát hirdetett meg vecsési lakosoknak azzal a céllal, hogy megismertesse a helyi lakosokkal a civil szervezetet és annak a helyi állampolgárok érdekében végzett munkáját. De egyben azzal a nem titkolt szándékkal is, hogy aktivizálja a helyieket, és új érdeklődőket, támogatókat vonjon be a tevékenységeibe.

A séta állomásai a következők voltak:

  1. Erzsébet tér, 578-as buszmegálló. Itt a szervezet aktivistái röviden bemutatták az Eleven Vecsés civil szervezetet, majd az egyik sikeres akciójukként a Vecsés-Gyál között közlekedő 578-as busz útvonalának módosítását, és az ahhoz vezető (2 évig tartó) lépéseket ismertették fotókkal is dokumentálva.
  2. Erzsébet tér, Andrássy Iskola. Ezen az állomáson a vecsési sétálóbusz (pedibusz) tervéről hallhattak a résztvevők, ahol közös fotó  is készült a projekt logóját ábrázoló molinó előtt.
  3. Nagysorompó előtti terület. Ezen a ponton a helyi közlekedési problémák volt a beszélgetés témája. A szervezet korábban kérdőíves felmérést is végzett a kérdésben, ennek a kiértékelését is megismerhették, akik eljöttek. Az eredmények alapján a helyiek számára legégetőbb közlekedési fejlesztések: a nagysorompónál egy alul- vagy felüljáró építése, kerékpárutak építése városon belül és a környező települések között, valamint az M0-ás autóút várost elkerülő részének ingyenessé tétele, hogy ne ide zúduljon a hatalmas személy- és teherautó forgalom.
  4. Piac tér – víztorony. Itt kerültek terítékre a vízminőségi problémák, és a szervezet ismertettet az ez ügyben tett lépéseit. Szóba került az Eleven Vecsés kezdeményezésére meglakult Víz Kolaíció is, amely mára országosan ismert szervezetté vált. Közös aktivitásként vízcsepp alakú kartonlapokra ragasztottak a sárga, koszos vízről készült lakossági fotókat a résztvevők.
  5. Szent István tér 1. – Polgármesteri Hivatal. A hivatal előtt közös állásfoglalással zárult a séta a „Legyen Vecsésen vas-mangántalanító berendezés!” feliratú molinó előtt, majd a koszos vizes fotókkal és a „,Tiszta vizet a poharainkba!” felirattal ellátott vízcsepp alakú kartonokat kifüggesztették a résztvevők a Polgármesteri Hivatal bejárati ajtajának kilincsére.
  6. Platz bisztró a Piac téren. Utolsó állmásként a szervezet aktivistái vendégül látták egy meleg italra a séta résztvevőit, miközben beszélgettek a további terveikről és a gyorsan szaporodó ipari parkok okozta legújabb kihívásokról.

A sétán az előzetes bejelentkezésekhez képest valamivel kevesebben, mintegy 15-en vettek részt, de akik eljöttek, azok nagy érdeklődéssel hallgatták a szervezet által ismertetett helyi ügyeket, a sétálóbuszos iskolába járási tervekhez pedig csatlakozott egy 5 gyermekes család is, akik bár elsődlegesen az abban való részvételüket és segítségüket ajánlották fel, a további ügyek is érdekelték őket.

Mivel a séta elsődleges célja az volt, hogy új embereket tudjon bevonni a csoport munkájába és nagyobb láthatóságot, ismertséget szerezzen az Eleven Vecsésnek, a résztvevők csekély száma ellenére sikeresnek bizonyult.

 

Az esemény megszervezését a CKA – Civil Kollégium Alapítvány (https://www.cka.hu) Fókuszban a Helyi Demokrácia / Putting Local Democracy in Focus (ECAS -01104626) programja támogatta.

 .   

Menü