A Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület – miután egy éven át hiába kérte lakossági fórum megtartását a Pest Megyei Önkormányzat elnökétől és a körzet országgyűlési képviselőtől – 2021. október 25-én vitafórumot rendezett “Városunk és a gödi különleges gazdasági övezet” címmel.

A rendezvény célja az volt volt, hogy a Gödön 2018 óta folyamatosan, hétről hétre sokkolóbb mértékben bővülő Samsung-akkumulátorgyár és a különleges gazdasági övezet ügyében a lakosok megfogalmazzák a legfontosabb kérdéseiket és problémáikat.

Az eseményre meghívást kaptak a régió országgyűlési képviselője, dr. Tuzson Bence és Pest Megye Önkormányzata Közgyűlésének elnöke, Szabó István, akik a város önkormányzata helyett a 405 hektáros iparterület “gazdái”. A meglévő problémák ismertetése mellett a különleges gazdasági övezet további ipari fejlesztéseiről kívántak tőlük a lakosok információkat kapni.

A meghívottak közt szerepeltek a Samsung SDI képviselői, az engedélyező hatóságok vezetői és a Pest Megyei Kormányhivatal elnöke, dr.Tarnai Richárd kormánybiztos is. A gödiek ugyanis több száz panaszt küldtek már a hatóságoknak a gyár évek óta tartó és egyre elviselhetetlenebb zajszennyezése miatt, eredményes intézkedés azonban eddig nem történt.

A meghívott döntéshozók és hatósági személyek azonban nem jelentek meg az eseményen. a Samsung SDI képviselői pedig “vállalatuk más irányú elfoglaltságára” hivatkozva hárították el a felkérést, saját szervezésű fórumot ígérve egy későbbi időpontra.

A különböző jelentésekből, közadatigénylésekből megismerhető tényeket így a Göd-ÉRT Egyesület foglalta össze egy előadás keretében, majd Dr. Bera József környezetvédelmi szakértő, valamint Balogh Csaba, Göd polgármestere válaszolt a lakossági észrevételekre.

Az elhangzott kérdéseket, aggályokat azonban a felszólalók és a facebook-közvetítés követői az eredeti meghívottaknak címezték. Így azokat a szervezők – az eredeti szándék szerint – eljuttatják a döntéshozóknak.

A fórumon megfogalmazódott, hogy a gödiek pontos információkat várnak a gödi különleges gazdasági övezetben tervezett további ipari fejlesztésekről. Mivel a Samsung kiemelten veszélyes gigaberuházásáról egyáltalán nem tájékoztatták előzetesen a gödi lakosságot, a helyiek kétségbeesetten és egyre elszántabban ragaszkodnak a további fejlesztésekről való egyeztetésekhez és a fejlesztések környezeti terheinek pontos megismeréséhez.

Emellett elvárás a lakosság részéről, hogy a Samsung engedély nélkül működő gyáregységeinek működését azonnal tiltsák meg és a tiltó határozatoknak a hatóságok szerezzenek érvényt. A lakosok információkat várnak a működéstől való eltiltás okairól, valamint a tűzvédelmi és iparbiztonsági hatósági feltételek teljesüléséről is.

A zajszennyezés megoldására is azonnali megoldásokat szeretnének a gödiek. Megfogalmazták, hogy a hatóságnak rendszeres zajméréseket kellene végeznie, s amennyiben a Samsung-gyár az előírt zajhatárértékeket nem tartja be, a hatóságnak a működés korlátozását kellene elrendelnie. Szintén fontosnak tartották a fórum részvevői, hogy történjen meg az évi több ezer tonna veszélyes anyagot feldolgozó akkumulátorgyár környezeti hatásainak teljes körű felmérése. A gigaberuházás építéséhez ugyanis még környezetvédelmi engedélyt sem írtak elő a hatóságok. A lakosok azt kérik, hogy pontosan mérjék fel a levegő-, a felszín alatti vizek- és a talaj állapotát, a későbbiekben pedig ezeket folyamatos ellenőrizzék, tájékoztatva erről a gödi lakosokat is.

A lakossági fórumon elhangzott kérdéseket és megoldást igénylő problémákat az egyesület a döntéshozók elé kívánja tárni, s azokra várja a mielőbbi válaszokat.

Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület A fórum FB-eventje: https://www.facebook.com/events/604896990523561?ref=newsfeed

Videófelvétel: https://www.facebook.com/GodOnkormanyzat/videos/1032749494183808

A Göd-ÉRT ppt-je: https://drive.google.com/file/d/1NWEdW2VrLLHyWscmKQ-B-u7sDG43a-wJ/view?usp=sharing

Menü