A 2018. évi közmeghallgatást december 12-én Nagy Sándor alpolgármester folytatta le a városháza házasságkötő termében. Ezen az eseményen dr. Botka László polgármester nem vett részt, ami elég rendhagyó a közmeghallgatások gyakorlatait tekintve.

A határozatképesség megállapítása Nagy Sándor felvázolta a közmeghallgatás menetét, valamint azt is tudatta a jelenlevőkkel, hogy tizenöt napon belül, írásban fognak válaszolni azokra a kérdésekre, amelyekre helyben, szóban nincs mód.

Ez után egy közel negyvenöt perces prezentációt tekinthettünk meg a Zöld város program keretében tervezett városfejlesztési beruházások terveiről Zákány Ildikó építész (Tér és Forma építész stúdió) előadásában; ez azonban hangos tiltakozásba fulladt, részben a prezentáció hosszúsága miatt. Mások vitatták, hogy egy közmeghallgatásnak valóban erről kellene-e szólnia, illetve a jelenlevők közül többen kifogásolták, hogy túlnyomórészt a belváros részesül a fejlesztési beruházásokból a külső városrészek ellenében. Ezt követően felgyorsult, majd gyorsan véget ért a vetítés.

Nagy Sándor elmondta, hogy 850 millióból szépül meg a Stefánia és a Móra-park várhatóan 2020 áprilisára, 899 millióból pedig a Móra-múzeum és a vár turisztikai fejlesztését lehet megcsinálni 2019 decemberéig.

Ezekkel a beruházásokkal kapcsolatban is kérdeztek néhányan. Felmerült, hogy a Stefániára terveznek-e rekortánpályát a futók számára, illetve a szerb templom előtti tér rendezésére van-e mód. Nagy Sándor elmondta, hogy az előbbire nincs lehetőség műszaki és árvízvédelmi okok miatt; az utóbbi pedig pénzügyi kérdés, az önkormányzat folyamatosan figyeli a pályázatokat.

Ezek után lehetett szabadon kérdezni bármiről. Ez sem volt vitáktól, hangoskodástól mentes.

A dorozsmai sportegyesülettől kifogásolták a módot, ahogyan a tao-pénzekhez jutottak a vízművektől, de más hozzászólók számon kérték a munkahelyek hiányát, illetve hogy a Mercedes gyár nem Szegedre települt. Téma volt az idén szeptembertől életbe lépett zajrendelet, a szociális bérlakáshelyzet, a Liget felújítása, a járdák rendbetétele, valamint a parkolás díjszabásának problémája is. Volt, aki megkérdezte, van-e rá mód, hogy változtassanak azon a helyi szabályozáson, miszerint az önkormányzati képviselők mandátumuk alatt egyetlen fogadóórát sem kötelesek tartani. Felvetődött egy Horthy-szobor felállításának lehetősége is egy hozzászólótól.

A közmeghallgatás este 8-kor ért véget. Részletesebb beszámolót a város honlapján olvashatnak:

https://szeged.hu/hirek/26496/kozmeghallgatas-szegeden-meg-mindig-tanulni-kell-a-turelmet

A képeken Kiss Anna közösségszervező és Szentistványi István képviselő látszik (utóbbi a beleszolok.hu kisokosával a kezében). Fotó: Szabó Luca, szeged.hu

Menü