STOP! Kiemelt Beruházások országos figyelemfelhívó kampány

Múlt pénteken indította STOP! Kiemelt Beruházások országos figyelemfelhívó kampányát a Civil Kollégium Alapítvány a Rendszerszint – Országos Közösségszervező Műhely munkatársainak koordinálásával, önkéntesek bevonásával.

A kampány célja, hogy

  • felhívja a figyelmet az eredeti jogszabály többszöri, a jelenlegi kormányzat által végrehajtott változtatásának következményeire: a lakossági, az építészeti, városrendezési, környezet- és műemlékvédelmi szempontok, valamint az építésügyi szabályozás figyelmen kívül hagyására, ha azt az anyagi haszonszerzés vagy az erőfitogtatás úgy kívánja;

  • a törvényben érintettekkel – az építészekkel, műemlék- és környezetvédőkkel, önkormányzatokkal, a helyi lakókkal – közösen követelje a törvényes működés visszaállítását;

  • aktivizálja azokat a helyi lakosokat, közösségeket, civil- és szakmai szervezeteket, akik / amelyek életterében szintén kiemelt beruházások indultak el a megkérdezésük nélkül;

  • aktivizálja a politikai szereplőket, hogy vegyenek részt a törvényes működés helyreállításának érdekében indított közös munkában.

A kampány első állomása volt a pénteken szervezett  „Föl-föltévedek a budai várba.” Demonstráció a budai Vár beépítése ellen című esemény, amelyet a Huszonkettesek Építészcsoporttal közösen szervezett az akciócsoport.

Nyílt levél

 

Tisztelt Döntéshozók!

2006 óta van érvényben a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló törvény. 2006 és 2010 között, tehát négy év alatt mindössze 24 kiemelt beruházás zajlott az országban. 2010 óta egészen máig, vagyis valamivel több mint 10 év alatt ez a beruházási szám felkúszott 3 ezer fölé.

A röviden csak kiemelt beruházásoknak nevezett projektek útépítésekkel, vasúti infrastruktúra-fejlesztésekkel kezdődtek, majd egyre több sportberuházás kapott kiemelt státuszt, itt-ott kulturális és oktatási beruházást is találunk a múltban, végül elérkezünk a jelen kiemelt beruházásainak gyakorlatához, és azt látjuk:

ebben a pillanatban bármi lehet kiemelt beruházás, amit a kormányzat kiemelt beruházásnak jelöl meg vagy minősít át, legyen szó magánszállodáról, sportcsarnokról, strandról, társasházról, egyetemi épületről, operaházról, ipari létesítményről és így tovább.

ebben a pillanatban bármely beruházásra, amely kiemelt beruházású státuszt kap, már nem vonatkoznak alapvető műemléki, környezetvédelmi szabályok, a beruházónak (legyen az akár magánszemély) már nem kell az érintett hatóságokkal, önkormányzatokkal, helyi lakosokkal egyeztetnie.

Kijelenthetjük, hogy a kiemelt beruházások megvalósítását támogató törvény a közérdek helyett egyértelműen a kormányhoz közeli gazdasági érdekcsoportok javát szolgálja. Demokrácia- és gazdaságtorzító hatása van.

Ezért a Civil Kollégium Alapítvány kezdeményezésére létrejött Rendszerszint – Országos Közösségszervező Műhelyhez kapcsolódó, Magyarország különböző részein tevékenykedő független civil lakossági és egyesületi csoportok tagjaiként szövetségre léptünk és 2021 őszén elindítottuk a STOP! Kiemelt beruházás kampányunkat.

Kampányunk hátterét már hosszabb ideje folytatott országos terepmunka, kérdőívezés, a témában érintett szakértőkkel zajló együttműködés alapozta meg. Csupán egyetlen, a kiemelt beruházásokhoz kapcsolódó helyzetfelmérő kérdőívünkre több mint 1000 válasz érkezett és 500 válaszadó jelezte aktív részvételét a kampányban! Szakértői csoportok – köztük építészek, műemlékesek, környezetvédelemben dolgozók – készítettek megalapozott, problémafeltáró tanulmányokat egy-egy kiemelt beruházással kapcsolatban.

És ez a komplex munka jelenleg is zajlik. A civil és szakmai szövetségesek száma napról napra bővül.

Ebből a szövetségből, ebből a problémafeltáró munkából, melynek végeredménye egy a jövő tavaszig tartó konkrét cselekvési terv elkészítése lesz, önök, a politika alakítói nem vonhatják ki magukat!

Ez a nyílt levél tehát felhívás önök, a szakpolitika és a pártpolitika szereplői felé, hogy kapcsolódjanak be civil-szakmai szövetségünk aktív munkafolyamatába. Hozzunk létre egy közös STOP! Kiemelt beruházások bizottságot, mert valódi változás a kiemelt beruházások jogi hátterét és ezen keresztül gyakorlatát illetően kizárólag aktív együttműködéssel lehetséges!

Ezért kérjük, legkésőbb 2021. november 30-ig jelezzék felénk részvételi szándékukat a kiemeltberuhazasok@cka.hu címre, hogy legkésőbb december folyamán megvalósulhasson az első közös, nyílt találkozó.

Tisztelettel,

A STOP! Kiemelt beruházások munkacsoport tagjai

Budapest, 2021. november 5.

Menü