Tizenkét – zömében esélyegyenlőséggel foglalkozó – civil szervezet szervezett beszélgetést Szegeden, amelyre Szeged mind az öt polgármester-jelöltjét meghívták. A beszélgetés végül három polgármester-jelölt között zajlott szeptember 25-én az IH Rendezvényközpontban.

Az est vendégei Bartha László, a Tisza Koalíció jelöltje, Lauer István, MSZP-s önkormányzati képviselő, valamint Szabó Bálint, a Mindenki Szegedért Mozgalom jelöltje voltak, a beszélgetést Kékesi Márk szociológus, civil aktivista moderálta.

Nemesi Pál, a Fidesz-KDNP támogatásával induló független jelölt nem válaszolt a szervezők felkérésére; Botka László jelenlegi polgármester, az Összefogás Szegedért Egyesület jelölje pedig levélben utasította vissza a részvételt.

A szervezők, civil szervezetek lévén, alapvetően az őket és közösségüket érdeklő kérdésekre voltak kíváncsiak. Ezek nagyrészben fedték is a szegedieket általában foglalkoztató témákat, de ami kimaradt, arra a közönség a beszélgetés/vita után rá is kérdezhetett.

A bevezető kérdést („Mikor lesz Szegeden női polgármester?”) követte a témakörök szerinti első kérdés a fogyatékkal élők és a város viszonyáról, majd a szexuális kisebbségek helyzete került terítékre. Ezt követte a klímahelyzettel kapcsolatos kérdés, majd a kerékpáros közlekedés fejlesztésére irányuló kérdés.

A civilek kíváncsiak voltak arra is, hogy a jelöltek hogyan tervezik bevonni őket a városvezetésbe.

A beszélgetés az alábbi linken teljes egészében megnézhető

Menü